Доц. Весел Кантарджиев, д.м.,  е началник на Клиниката по дерматология

...
Доц. Весел Кантарджиев, д.м.,  е началник на Клиниката по дерматология
Коментари Харесай

Доц. Весел Кантарджиев, д.м.: Рязкото застудяване е стрес за организма и шок за кожата

Доц. Весел Кантарджиев, д.м.,  е шеф на Клиниката по дерматология на ВМА и хоноруван учител в Медицинския факултет на СУ “Св. Климент Охридски ”.

Доц. Кантарджиев има образования в Австрия и Германия. Той е специалист съветник на Здравната каса за лекуването на псориазис и ръководител на Комисията за разпределяне на скъпоструващи лекарства за лечението на това заболяване към НЗОК. Има изявления в български и задгранични научни издания, както и участия на интернационалните конгреси и конференции в страната.  

„ Рязката промяна на дългите и топли дни с късите, студени и ветровити зимни делници е стрес за организма и потрес за кожата “, споделя експертът и изяснява, че кожата става по-чувствителна и по-груба; появяват се зачервявания, залющвания; от време на време се усеща парене.

Доц. Кантарджиев коментира в какво се показва така наречен хънтинг инстикт:  повторения на цикъла вазоконстрикция (свиване на кръвоносните съдове) – вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове). Това в действителност изяснява измененията по кожата при мраз, най-много зачервяванията, които се появяват по бузите или ръцете, щом се скрием на топло. Точно „ играта “ на топло и студено през зимата се оказва най-големият зложелател на кожата.

В устрема си да избягаме от неприятното време непрекъснато я излагаме на стрес, предизвестява експертът. Като тук става дума и за по-честите горещи душове за да се стоплим. Затова предлага да не се къпем с вряла вода през зимата и да не използваме душа като средство за сгряване в студеното време. 

„ Зимният въздух слага на тествания кожата освен тъй като е студен. През този сезон атмосферната мокрота е по-ниска, а редом с това климатиците и парното изсушават доста въздуха в дома и в офиса. Комбинацията от тези два фактора способства за дехидратация на кожата.

А всичките тези неприятни климатични резултати дружно стресират организма и се трансформират в причина за обострянето на хронично протичащи болести като псориазис и атопичен дерматит. Зачестяват и пациентите със себорея, екземи, херпесни инфекции. Той показва, че зимата е сериозен сезон и за пациентите с акне и по тази причина за хора с такава кожа би трябвало да се поставят повече грижи. 

По-разумно е през студената зима да превключите от измивните гелове към по-щадящи средства и хидратиращи кремове “, счита лекарят. 

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР